Megközelítés Környék Árvízvédelem
KÖRNYÉK - Ahol élünk

Már a Rómaiak is kedvelték

Már a Rómaiak is kedveltékÓbuda 2000 éve olyan történeti korok egymásra halmozódott lelőhelyét jelenti, amely a múltjával együtt élő települést jelent a jelenben. Óbuda Budapest legrégebbi városrésze,területén épült ki a római korban az első város, Aquincum. A dunai határ, a limes kiépítésével egyidőben létesült mintegy 6000 főnyi jól képzett katona számára, az ezen kívüli segédcsapatok tábora a mai Aquincum szálloda alatt húzódtak. A táborok köré folyamatosan épült ki az ún. katonaváros, mely a katonák civil életterét jelentette,melynek romjai az Aquincumi Múzeum körül találhatók a Szentendrei út mellett. Ezeket a településrészeket pilléreken álló vízvezeték látta el a mai rómaifürdői strand forrásainak vizével és kövezett út kötötte össze őket. Az épületek többsége csatornázott volt, központi fűtéssel ellátva. A hegyvidéken majorságok, római villák sorakoztak. A római életmódhoz tartoztak az időről időre megrendezett amfiteátrumi játékok, melyre két amfiteátrumot is építettek a két városrész közelében. Aquincumban volt a mindenkori helytartó rezidenciája, melynek maradványai a Hajógyári szigeten találhatók. A mai Óbudára eső római kori együttes nemcsak Magyarország, de Európa egyik legfontosabb római kori lelet együttese, mely ilyenformán a főváros egyedülálló adottsága.


Azok a boldog évek

Azok a boldog évekA Római-parton már az előző századfordulón élénk vízi élet folyt. A ma még látható csónakházak a 1920-as és 1930-as években épültek. Ebben az időben fürdő is működött a parthoz közel. A Római a hetvenes-nyolcvanas években volt a legnépszerűbb, amikor hétvégenként többszázezren látogattak ide.


Napjainkban

NapjainkbanA Duna közelében lakni - Budapesten egyedül itt található olyan természetes föveny, amely lehetővé teszi a közvetlen kapcsolatot a folyóval- különleges életérzés, azoknak való, akik valóban élik az életet, de fontos a folyó és a természet közelsége, a tiszta levegő, igénylik a nyári esték vízparti hangulatát, a víz fölé nyúló teraszos éttermek, kisvendéglők nyújtotta kulináris élvezeteket.

A Római Part egyre inkább a pihenés, a szabadidős sportokkal kombinált kikapcsolódás természet közeli otthonává vált, és Budapest egyik legnívósabb, legélhetőbb övezetévé alakult.


Oktatás

OktatásÓbuda rendkívüli figyelmet fordít a hagyományok megőrzésére, az oktatás színvonalának fejlesztésére. Számos jó hírű oktatási intézmény - több tannyelvű óvoda, iskola, tanmedencével ellátott általános iskola, hagyományos és alternatív középiskola, gimnázium, főiskola - található a kerületben.


Vásárlási lehetőségek

Vásárlási lehetőségekAz üdülőparktól néhány perc alatt eljuthatunk a Római part központjába, itt szinte minden szolgáltatás megtalálható. Tágabb környezetünkben nagyobb bevásárlóközpontok és áruházak épültek, köztük az AUCHAN, a CSILLAGVÁR bevásárlóközpont, LIDL, METRO, BAUMAX, CORA stb. vagy a minden igényt kielégítő EUROCENTER ÓBUDA.


Szabadidő

SzabadidőTágabb és szűkebb környezetünk minden korosztály számára rendkívül gazdag sport és szabadidős lehetőségeket kínál, a kajak kölcsönzéstől a gépkocsival percek alatt elérhető Budakalászi Wakeboard centrumon keresztül az egész éves hajótárolást biztosító Dunai Yach klubokig.

Budapest egyik legszebb, ősfákkal szegélyezett szezonális strandja Rómaifürdőn található, közelünkben működik még a Pünkösdfürdői strand, és az egész évben üzemelő Csillaghegyi uszoda. Fitnessz klub az üdülőpark közvetlen szomszédságában várja hölgy és férfi vendégeit, innen csak egy lépés a kerékpárút, és a kocogásra, hosszú sétákra invitáló Római parti sétány.