MŰSZAKI LEÍRÁS

Oldal nyomtatása

Az üdülőpark Budapest III. kerületében a Római part középső szakaszán helyezkedik el a Nánási út, Rozgonyi Piroska út, valamint a Római parti sétány által határoltan. Az 1,6 HA- on elterülő üdülőpark öt lakó, valamint egy kiszolgáló épületből áll. Az épületekből kettő a Duna parti oldalon, közvetlenül a parti sétányon, három a terület középső részén helyezkedik el. Az üdülőpark autóval és gyalog a Nánási útról és a Rozgonyi Piroska utcáról, gyalogosan a parti sétányról is megközelíthető.
Az öt épület mindegyike alatt alagútrendszerrel összekötött teremgarázs található, melyben a parkolókon kívül megvásárolható tároló helyiségek kerültek kialakításra. Az üdülőpark mélygarázsa egyetlen lehajtó rámpán/kapun közelíthető meg. A mélygarázs és alagút rendszer szellőztetése, hő- és füstelvezetése gravitációs úton, az épületek három oldaláról nyitott kialakítással biztosított.
Az épületek szabadon állóak, a pincei szint fölött földszint + 3 emelet magasak. Minden lakáshoz nagyméretű terasz tartozik, a 3. emeleti, tetőszinti lakások kiemelten nagyméretű, valamint saját használatú, a tetőn kialakított napozó terasszal rendelkeznek. A földszinti lakások saját használatú elválasztott kertrészekkel bírnak. Minden lépcsőházban lift került kiépítésre, mely a mélygarázs és a legfelső szint között közlekedik.
Az üdülő-lakó parkon belül kialakításra került egy kerti vízforgatós medence, tavasztól őszig használható, 120 cm mélységű, világítással, élményelemekkel gazdagítva, gyerekpancsolóval, napozóterasszal, valamint a gyerekeknek játszótér, mindez egy nagyobb összefüggő zöldfelülettel , parkosítással körülvéve.
A beruházás során megépített fogadó épület állandó porta- és őrszolgálatnak ad helyet. Az egyedi beléptető rendszer és térfigyelő kamerák a biztonságot hivatottak szolgálni.
Az épületek közötti teljes terület parkosítva, növényekkel, fákkal beültetve, burkolt közlekedő utakkal és kerti megvilágítással kerül átadásra.

Épületszerkezetek

Az épület vízzáró vasbeton lemezalapozással és nyitott pincei oldal rézsüvel készül. A felmenő szerkezet hőszigetelő kerámia 30N+F vázkitöltő téglafalazattal, 5-8 cm Drywit rendszerű hőszigeteléssel, vasbeton pillérekkel, monolit vasbeton födémekkel készül. A lépcső szerkezete monolit vasbeton, a lakás elválasztó falak anyaga Sylka hang gátló téglaszerkezetek.
A belső falfelületek kétrétegű műanyag alapú, festékkel festettek.
A homlokzatok a díszítő burkolat mellett Terranova szilikátvakolatot kaptak.
A tetők fordított rétegrendű lapos tetők. A födémszerkezetre kerülő lejtbeton fölé a vízszigetelés, erre egy zártcellás, extrudált hőszigetelés került, melybe nem tud víz jutni, és megvédi a vízszigetelést a környezeti hatásoktól. A hőszigetelés kavics leterhelő réteget kap, a napozó teraszoknál szilárd járófelülettel.

A lakások felszereltsége

A lakóegységek nyílászárói háromkamrás műanyag nyílászárók, Thermopán üvegezésűek (k=1,20 -W/m2K), két ponton gumiprofil tömítettek, min 32 dB lég-és hang gátló képességűek, mindkét oldalán famintás fóliával, aluminium vasalattal és kilinccsel. Az ablakok működtetés szempontjából bukó-nyíló egy- és kétszárnyú ajtók-ablakok, fix üvegezésű, nem nyitható üvegfalak (kizárólag teraszról megközelíthető helyen). A szélesebb megnyitású homlokzatokon emelő-tolóajtós üvegfalak készültek a fenti technikai paraméterekkel.
A bejárati ajtók utólag elhelyezett, acélszelvény erősítésű, fa tokborítású ajtók, biztonsági zárszerkezettel, egyedi kilinccsel és vasalatokkal. A belső ajtók szintén utólag elhelyezettek, dekor fóliázott borított tokszerkezetűek, az ajtólapok kemény fa fólia borításúak, keményfaszegéssel, aluminium vasalattal és kilinccsel ellátottak.

Burkolatok

A lépcsőház burkolata gránit.
A szerkezeti födémen úsztatott kivitelű felbeton készül, 2-3 cm-es lépésálló hő- és hangszigeteléssel, melynek célja, hogy tompítsa a lépéshangok terjedését az egyes szintek és helyiségek között.
Az aljzatbetonon a következő burkolatok készülnek:
Az üdülők hidegpadló burkolata kerámia lapburkolat, mely egyedileg választható 5000 Ft/ négyzetméter árban.
A vizes helyiségek oldalfalainak csempézési magassága 210cm.
A meleg burkolatok: 16 mm tömör bambusz parketta.
A teraszokra elemes 30/30 cm-es összepattintható, hordozó tálcás szerkezetű trópusi faburkolat került.

Árnyékolók, korlátok

Az üdülőépületek oldalán végigfutó teraszok árnyékolásának, ill. intimitásának biztosítására az erkélylemezek éleire szerelt, síneken mozgó árnyékoló táblák kerülnek felszerelésre, színezett biztonsági üvegtáblák formájában.
A 3. emeleti teraszokon mechanikus mozgatású kültéri könyökkaros vászon napellenzők készülnek.
A teraszok korlátjai korrmentes acéltartó szerkezetűek.
A korlátok az árnyékoló táblákon belül kerülnek elhelyezésre.

A fürdőszoba felszereltsége

A beépített szaniter berendezések, szerelvények, csaptelepek jó minőségűek. A vécékagylók hátsó kiömlésű mono blokk berendezések.
A vizes szerelvények kerámiabetétes fém egykaros. Automata mosógép csatlakozás biztosított vízvételre, csatornára. A zárt terű helyiségek szellőzése kapcsolóval vezérelt elszívó ventillátorral történik.

Konyha felszereltsége

Víz, csatorna, páraelszívó csatlakozás, valamint mosogatógéphez szükséges csatlakozások kerülnek kialakításra.

Fűtés, melegvízellátás

A használati melegvízellátást, valamint az üdülők fűtéséhez szükséges hőt egyedileg egy-egy zárt égésterű kombi falikazán biztosítja. (Viessmann). A hőleadást jó minőségű acéllemez lapradiátorok biztosítják.
A fürdőszobákban törölközőszárítós radiátor található.
A szoba termosztáttal közös légtérben lévő radiátorokon kívül a radiátorok termofejes radiátorszelepekkel szereltek.
Az égéstermék elvezetése zárt rendszerű, gyűjtő-kéményes, kettősfalú korracél kéményeken történik.
A penthouse lakások kandalló kiépítési lehetőséget kaptak.

Hűtés

Lakásonként önálló (split) klíma előkészítése került kiépítésre, melyhez lakásmérettől függően egy vagy két beltéri és egy kültéri egység szerelhető föl. A kültéri egység az üdülők saját teraszán helyezhető el úsztatott betonalapon, esztétikai takarással. A beltéri egység az üdülő nappalijában kerülhet felszerelésre.

Víz

Az üdülők vízfogyasztásának mérésére a szintenként elhelyezett mérőóra-szekrényekben üdülőnként egy-egy vízmérő kerül felszerelésre.

Elektromos

Műanyag védőcsövezés, réz vezetékek, kapcsolók, dugaljak (PRODAX) megfelelő kivitelben. Az üdülők helyiségeiben lámpatest bekötési lehetőségek adottak.
A lakásokban telefon és internet előkészítés, illetve elektromos dugaljak kerülnek kialakításra.

Szellőzés

A zárt terű helyiségek szellőzése gépi úton, elszívó ventillátorral történik. Az elszívó ventillátorok a helyiségekben kerülnek kiépítésre, az általuk szállított levegő kidobása a tető fölött történik. A később beépítendő konyhai elszívók önálló, a tető fölé vezetett szellőző légcsatornába lesznek beköthetőek.

Egyebek

Az üdülőépületekben tüzivíz hálózat került kiépítésre.
Az üdülőpark video kaputelefonnal felszerelt.
Az üdülőpark normál városi távbeszélő-hálózatán kívül adott a lehetőség egy üdülőparkon belüli díjmentes telefonos kommunikációra is.
Az apartmanokban kábel tv hálózat került telepítésre, telefon és szélessávú internet csatlakozással, biztonsági riasztó szolgálat elérési lehetőséggel.
Egyedi igénybejelentésre lakásriasztó rendszert telepítése biztosítható.
A park karbantartása egy, a porta épületből vezérelhető öntözőrendszerrel történik, kivéve a földszinti lakásokhoz tartozó kiskerteket.
Távirányítóval működtethető automata kert- és garázskapuk, fűtött garázslejárók állnak a lakók rendelkezésére.
A kukatárolók a portaépület mögötti helyiségben kapnak helyet.

Budapest, 2013. szeptember

Oldal nyomtatása